BIO OSTERZWAMMEN

Ieder jaar wordt in heel de wereld 7 miljoen ton koffiegruis geproduceerd ! Deze afvalstroom kan echter gerecycleerd worden dankzij de paddenstoelenkweek !

De 3 kweekfasen

Iedere ochtend halen we biologisch koffiegruis op bij onze partner: Le Pain Quotidien (30 restaurants). Dit wordt vervolgens gebruikt als voedingsbodem voor onze oesterzwammen die ook het biolabel krijgen.

INOCULATIE

 

Eenmaal in het atelier wordt het koffiegruis gemengd met stro en mycelium (het “zaad” van de paddenstoel).

 

Dit werk wordt uitgevoerd in een steriele omgeving om te voorkomen dat andere ongewenste micro-organismen (die ook verzot zijn op koffiegruis !) zich in het substraat ontwikkelen in plaats van de oesterzwam.

 

Het mengsel wordt vervolgens in grote zakken gedaan die eruitzien als bokszakken.

INCUBATIE

 

De zakken die in fase 1 werden gevuld, worden vervolgens ongeveer 2 weken in een incubatieruimte geplaatst.

 

In deze fase gaat het mycelium het substraat koloniseren waarbij en koffiegruis “opeten” en afbreken. De eerst volledig zwarte zak wordt geleidelijk aan wit.

 

Deze fase vindt plaats in een donkere en propere ruimte.

VRUCHTVORMING 

 

Wanneer het mycelium het hele substraat heeft gekoloniseerd, gaan we het dwingen zich voort te planten.

 

Om dit te bereiken worden de zakken verplaats naar de fructificatiezaal waar ze een schok van licht, koelte en vochtigheid ondergaan.

 

Enkele dagen later zijn de oesterzwammen klaar om geoogst te worden ! De reststromen van de oesterzwammenkweek worden hergebruikt als voedingsbodem voor de kweek van andere groenten. 

WIST JE DAT ?

Volgens de Wageningen University is de oesterzwam dankzij de grote hoeveelheid vitaminen (B2, B3, B5 en D) en mineralen (koper, zink, ijzer, fosfor en kalium) bevorderlijk voor het immuunsysteem !

Waar vind je onze heerlijke oesterzwammen ?

 Klik op kaart om al onze verkooppunten te ontdekken :

PermaFungi