FAQ

KITS : GEBRUIKSAANWIJZING - PROBLEMEN MET DE GROEI ?

De paddenstoelen van mijn kit groeien niet (opnieuw). Wat te doen ?

Of het nu de eerste of de tweede groei is, sommige meer luie paddenstoelen beginnen pas na ongeveer twintig dagen te groeien. Als ze na 20 dagen hun hoed nog steeds niet hebben opgericht, dompel de zak dan een nacht onder in een emmer water. Besproei vervolgens opnieuw met de spray gedurende 10 dagen. Als de oesterzwammen nog steeds niet wakker zijn, zet ze dan een nacht in de koelkast (of buiten als de temperatuur laag genoeg is). Als de paddenstoelen ondanks al deze inspanningen niet groeien, neem dan contact met ons op en wij bezorgen u een nieuwe kit !

 

Ik heb schimmels op mijn kit.

Het verschijnen van schimmel op de kits is uiterst zeldzaam. Wanneer dit voorvalt komt dit waarschijnlijk doordat de opening te groot is. Het is belangrijk het substraat goed te beschermen wanneer u de plastic zak opent. Daarom raden wij aan slechts een klein kruisje van ongeveer 5 cm te maken zoals uitgelegd in de gebruiksaanwijzing. Op die manier voorkomt u dat de kit gaat uitdrogen en is het beschermt tegen ongewenste indringers.

Als u schimmels heeft, open de kit langs de andere kant met een proper mes en maak een kleine opening.

 

Hoeveel oesterzwammen produceert de kit ?

Minstens 1 oogst van 200 g met de mogelijkheid tot 3 oogsten in geval van een krachtige oesterzwam !

 

Wanneer moet ik de oesterzwammen oogsten ?

Na 4 tot 5 dagen, wanneer de schimmels niet meer zo snel groeien en net voor de randen van de oesterzwammen bruin beginnen te worden, is het moment daar ! Knijp de basis van de tros vast en draai hem naar u toe. De hele tros zal loskomen.

 

Waar moet ik de kit plaatsen ?

Binnen, bijvoorbeeld in de keuken, in de salon of op kantoor. De kit heeft indirect licht nodig en mag niet in de buurt staan van radiatoren, airconditioners en ventilatoren om uitdroging te voorkomen.

 

Moet ik de kit langs beide kanten van de kartonnen doos openen  ?

Nee, dat is niet nodig en u loopt het risico dat de kit zal uitdrogen. Bovendien zal u met meer openingen niet meer oesterzwammen hebben.

 

Wat te doen met het resterende substraat ?

U kunt het substraat mengen met stro of koffiegruis en het achteraan in uw tuin in de schaduw uitstrooien. Met een beetje geluk verschijnen er binnen een paar weken nieuwe trossen oesterzwammen ! U kunt het ook bij uw compost doen waar het wordt afgebroken tot een uitstekende meststof.

FUNGI POP : HOE BEGINNEN MET PADDENSTOELEN GROEIEN ?
1. Steriliseer de doos

1. Steriliseer de doos

Voor je begin, spoel de binnenkant van de doos met kokend water. Dit is belangrijk om te voorkomen dat andere paddenstoelen zich in de doos vestigen ! Daarna kan je je Fungi Pop in een lichte kamer plaatsen, maar zonder directe blootstelling aan de zon, bij een temperatuur tussen 15 ° en 25 ° C.

2. Zet de zaadjes (mycelium) over de bodem van de doos

2. Zet de zaadjes (mycelium) over de bodem van de doos

Open vervolgens het zakje met zaden en strooi deze over de bodem van de doos. Bedek de zaadjes met een laag lauw koffiegruis en sluit het deksel goed af. Als deze eerste laag helemaal wit is geworden, voeg je een nieuwe laag koffiegruis toe – en zo verder tot de doos volledig gevuld is !

3. Bedek de zaadjes met een laag lauw koffiegruis

3. Bedek de zaadjes met een laag lauw koffiegruis

Bedek de zaadjes met een laag lauw koffiegruis en sluit het deksel goed af. Als deze eerste laag helemaal wit is geworden, voeg je een nieuwe laag koffiegruis toe – en zo verder tot de doos volledig gevuld is !
4. Voeg je een nieuwe laag koffiegruis toe

4. Voeg je een nieuwe laag koffiegruis toe

Als deze eerste laag helemaal wit is geworden, voeg je een nieuwe laag koffiegruis toe – en zo verder tot de doos volledig gevuld is !

Het koffiegruis wordt idealiter 10 tot 15 minuten na het filteren van de koffie toegevoegd, eenvoudigweg nadat u rustig van uw kopje hebt genipt ! Het koffiegruis moet nog lauw zijn. Het hete water steriliseert de koffie en voorkomt zo dat andere zwammen of bacteriën er zich in ontwikkelen en in de doos terechtkomen !

Voeg nieuw koffiegruis toe wanneer de vorige hoeveelheid gekoloniseerd is door het mycelium en zo goed als helemaal wit is geworden.

5. Vul je dos volledig in als je gaat

5. Vul je dos volledig in als je gaat

Het is noodzakelijk om de doos (op een progressieve manier) volledig te vullen met de koffiedik en het mycelium alle substraat te laten koloniseren.
6. Verwijder de strips

6. Verwijder de strips

Wanneer de Fungi Pop volledig gevuld is met koffiegruis en dit koffiegruis volledig gekoloniseerd is door het mycelium, zullen er zich primordia (“baby”-paddenstoelen) vormen bij de openingen van de doos. Zodra deze verschijnen, kan je de strips verwijderen, zodat deze minuscule paddenstoeltjes uit de doos kunnen komen en kunnen groeien.
7. Water op de openingen

7. Water op de openingen

Om te groeien, hebben paddenstoelen veel vocht nodig! Geef ze minstens 3 keer per dag water met de meegeleverde spray tot het einde van de groei.
8. Oogst je paddestoelen

8. Oogst je paddestoelen

4-5 dagen na het begin van de groei, wanneer de schimmels niet meer zo snel groeien en net voor de randen van de oesterzwammen bruin beginnen te worden, is het moment daar ! Knijp de basis van de tros vast en draai hem naar u toe. De hele tros zal loskomen.
FUNGI POP : PROBLEMEN MET DE GROEI ?

Er verschijnt een groene of oranje schimmel in mijn Fungi Pop. Kan dit kwaad ?

Groene of oranje schimmels wijzen op de aanwezigheid van andere zwammen in het doosje. Geen paniek, dit wil niet zeggen dat uw Fungi Pop niet meer te gebruiken is ! Wanneer deze situatie zich voordoet zullen de twee zwammen in competitie treden, maar de oesterzwam is zeer competitief. Waarschijnlijk zal de oesterzwam de invasieve zwam uiteindelijk “verstikken”. U kunt hem daarbij helpen door het groen/oranje met een theelepel te verwijderen zodat het wit van de oesterzwam het overneemt. Aarzel niet om goed te schrapen en zelfs een of twee centimeter koffiegruis weg te halen.

De aanwezigheid van deze zwammen komt vaker voor wanneer het koffiegruis te lang na het filteren van de koffie is toegevoegd, wanneer er te veel koffiegruis is toegevoegd of wanneer de doos niet goed is gesloten.

 

Fungi Pop: er verschijnen geen oesterzwammen.

In sommige gevallen zijn de paddenstoelen een beetje aan de luie kant en doen ze er lang over te verschijnen. De natuur zit vol mysteries… Als uw Fungi Pop helemaal wit is geworden aan de binnenkant maar er nog geen oesterzwammen te zien zijn, zet het doosje dan een nacht in de koelkast om een thermische schok te creëren. Dit zal de oesterzwam als het ware “stresseren”. Het overlevingsinstinct van de zwam zal zich ertoe aanzetten zich zo snel mogelijk voort te planten en dus paddenstoelen te produceren !

 

Kan ik eindeloos blijven kweken ?

Bijna ! Met Fungi Pop kunt u inderdaad levenslang oesterzwammen kweken bij u thuis ! U hoeft enkel een navulling met mycelium te kopen van zodra uw Fungi Pop geen paddenstoelen meer geeft. Een navulling kan gemiddeld tot 6 oogsten produceren !

BESTELLINGEN

Welke betaalmethodes worden aanvaard ?

Wij aanvaarden volgende betaalmethodes: Bancontact, Visa, MasterCard, PayPal.

 

Wanneer ontvang ik mijn bestelling ?

Na de betaling van uw bestelling duurt het tussen de 5 en 7 werkdagen om uw bestelling te verwerken en te verzenden (24u) in België en Frankrijk. Voor de andere landen moet men tussen de 7 en 10 werkdagen rekenen.

Tijdens de eindejaarsperiode worden bestellingen vaker verstuurd: in België wordt de bestelling binnen de 24 uur geleverd en internationaal binnen de 2-3 dagen.

 

Hoeveel bedragen de verzendkosten ?

Tarieven:

  • € 4,95 in België
  • € 7,95 internationaal

 

Naar welke landen verzenden jullie ?

Wij verzenden naar België, Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland.

RECYCLAGE VAN UW KOFFIEGRUIS

Ik heb veel ongebruikt koffiegruis en wil dit graag aan PermaFungi geven. Accepteert jullie dit ?

Momenteel halen we voldoende koffiegruis op bij onze partners. Er bestaan echter tal van mogelijkheden om uw koffiegruis te hergebruiken. Zo kan u met Fungi Pop thuis of op kantoor oesterzwammen kweken door uw koffiegruis rechtstreeks te gebruiken.

PermaFungi